• +085 - 77 35 222
  • info@escape-opleidingen.nl

Kinderwijsheid!

Kinderwijsheid!

Als inleiding van een nieuwsitem over een tekort aan AED-apparaten worden kinderen gevraagd wat ze van het apparaat weten. Het gaat best goed, tot de afkorting moet worden uitgelegd.

Wil je je kinderen uitleggen wat een AED is? Wij hebben het voor je vertaald naar kindertaal. Lees maar:

Iedereen heeft een hart, dit is belangrijk onderdeel van ons lichaam. Het zorgt ervoor dat bloed rond gepompt word. Ons hart “klopt” altijd in een vast ritme: Boem Boem, Boem Boem… als we gaan rennen hebben onze spieren meer bloed nodig. Dan klopt het sneller.

Het kan gebeuren dat een hart in de problemen komt en slecht het bloed rond pompt. Je kunt het vergelijken met een orkest dat altijd het zelfde deuntje speelt en opeens iemand iets anders gaat spelen waardoor het hele orkest ontregeld is. Het is chaos! Dit kan ook in iemands hart gebeuren, het trilt dan en weet niet zo goed hoe het moet kloppen. Door een stroomstootje te geven met een AED schrikt het hart en kan het weer gaan kloppen. Het orkest speelt dan weer het ouderwetse deuntje als altijd.. boem boem, boem boem…

In een ambulance zit ook een AED, maar die moet eerst naar iemand toe rijden. Dit kan soms lang duren. Daarom hangen er nu op verschillende plekken een AED, zodat mensen die problemen hebben met het hart meteen geholpen kunnen worden.

Zie je iemand op de grond vallen en niet meer op staan? Roep dan altijd om hulp!

Nog even in het kort: Wat is een AED?

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.

Wat doet een AED?

Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Dit heet ventrikelfibrilleren. Een AED is dan nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten noemen we defibrilleren.

AED bedienen

Een AED bevat 2 elektroden die je op de borstkas van het slachtoffer moet plakken. Als dat gebeurd is analyseert de AED het hartritme en je krijgt precies te horen wat je moet doen: doorgaan met reanimeren of op de knop drukken om een schok toe te dienen.

De AED geeft geen schokopdracht als het hart echt stil staat of als iemand bewusteloos is, maar het hart goed functioneert.

Wil je een AED aanschaffen voor een aantrekkelijke prijs maar ook verzekerd zijn van een goede kwaliteit? Dan ben je bij Zoll en dus bij ons als leverancier aan het juiste adres. Je kunt bij ons kiezen tussen een leaseconstructie waarbij de AED na de looptijd van jou is, of door de AED te kopen via onze webshop.

Ik wil een AED kopen

Ik lease liever een AED

Ja, ik wil een cursus doen!

Iedereen leert anders. Doe jij liever een zelfstudie? Of heb jij het meest baat bij een goede uitleg tijdens een praktijkdag? Of combineer je het liefst een stukje zelfstudie met een praktijkgedeelte? Dat kan bij ons.