• +085 - 77 35 222
 • info@escape-opleidingen.nl

Onze artikelen

Kosten AED na een reanimatie

Regelmatig ontvangen wij de vraag hoe het nou precies zit met de regeling omtrent de vergoeding van elektroden na een inzet met de AED.  Per 01-08-2018 zijn AED-eigenaren niet meer verantwoordelijk voor de gebruikskosten van de defibrillator. Hoe kan je de gemaakte kosten terug vragen blijft vaak onduidelijk.

Kosten inzet AED vergoed

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft geld ter beschikking gesteld om de kosten van een AED-inzet te kunnen vergoeden. Door deze regeling wordt de drempel om een AED aan te schaffen nog lager. Sinds 1 januari 2018 kan de AED eigenaar de kosten verhalen op de Regionale Ambulancevoorziening (RAV) die aanwezig is bij de reanimatie. De RAV kan vervolgens de kosten verhalen op de zorgverzekering. Deze verandering maakt het voor AED eigenaren stukken makkelijker.

Overzicht RAV’s in Nederland

Nederland is opgedeeld in gebieden met elk een eigen Ambulancevoorziening. Hieronder volgt een overzicht met alle RAV’s in Nederland. Klik op de link voor de regeling per RAV.

 1. Groningen
 2. Friesland
 3. Drenthe
 4. IJsselland
 5. Twente
 6. Noord- en Oost-Gelderland
 7. Gelderland-Midden
 8. Gelderland-Zuid
 9. Utrecht
 10. Noord-Holland Noord
 11. Amsterdam Amstelland
 12. Zuid-Kennemerland
 13. Zaanstreek Waterland
 14. Gooi en Vechtstreek
 15. Haaglanden
 16. Hollands-Midden
 17. Rotterdam Rijnmond
 18. Zuid-Holland Zuid
 19. Zeeland
 20. Brabant Midden-West-Noord
 21. Brabant Zuid-Oost
 22. Limburg-Noord
 23. Limburg-Zuid
 24. Flevoland

Heb je nou nog geen AED?

Wij hebben de beste AED uit de markt voor je geselecteerd, de ZOLL AED Plus! Wil je hier meer van weten? Neem dan even contact met ons op via 085 – 77 35 222 of mail ons Info@escape-opleidingen.nl

Te weinig aed’s die inzetbaar zijn

De gemeente Zevenaar heeft te weinig AED’S die 24 uur per dag beschikbaar zijn. Dat concludeert de Hartstichting, die zich inzet voor de plaatsing van meer van deze aed’s.

Vergoeding voor gebruiksklaar maken AED na inzet

Een groot probleem is dat lang niet alle aed’s continu zijn te gebruiken, omdat ze bijvoorbeeld in een winkelpand of clubgebouw hangen. Daarnaast weten volgens de Hartstichting nog steeds onvoldoende mensen hoe een AED werkt.

TIP: bij ons kan je een reanimatietraining volgen

Dekking

De Hartstichting streeft naar ‘6 minutenzones’, wat erop neerkomt dat mensen met een hartstilstand binnen zes minuten kunnen worden gereanimeerd. Daardoor heeft hij of zij een kans van 50 tot 70 procent om te overleven. Elke minuut langer betekent dat de overlevingskans met 10 procent daalt.

Op basis van het streven naar 6 minutenzones heeft de Hartstichting in alle gemeenten gekeken naar de dekking van het aed-netwerk. In Zevenaar zijn 17 geregistreerde AED’s die 24 / 7  zijn te gebruiken, maar er zouden er 48 moeten zijn om in de hele gemeente er binnen zes minuten bij te zijn. De dekkingsgraad ligt dan ook op slechts 28 procent.

Volgens de gemeente Zevenaar zijn er echter veel meer dan zeventien aed’s, alleen zijn die niet allemaal geregistreerd. Een woordvoerder wijst op aed’s in onder meer Angerlo, Oud-Zevenaar en het centrum van Zevenaar. Heb je een AED en wil je deze registreren? Klik dan hier!

We hebben direct actie ondernomen!

Samen met de Kunststofshop.nl, Facility Group Nederland, Atellier Kevin van den Bergh en Studio Robin hebben we besloten een buitenkast op te hangen. We willen we niet alleen onze werkomgeving hartveilig maken, maar we willen dat iedereen in de buurt ook gebruik kan maken van deze AED. 

Heb je als bedrijf al een AED en wil je ook iets voor je buurtbewoners doen? Informeer bij ons naar de mogelijkheden voor een buitenkast via info@escape-opleidingen.nl.

Je hoeft je geen zorgen te maken over de verbruikskosten van de AED
Per 1 januari 2018 heeft de minister van VWS budget ter beschikking gesteld om de verbruikskosten van een AED (Automatische Externe Defibrillator) na een reanimatie te vergoeden. Hierdoor kun je de kosten die zijn gemaakt bij inzet van de AED vergoed krijgen bij de Regionale Ambulancevoorziening (RAV) waar de alarmoproep was.

Vergoeding voor gebruiksklaar maken AED na inzet

SNELLE HULP BIJ EEN HARTSTILSTAND NU LANDELIJK GEREGELD

Vanaf vandaag heeft Nederland één landelijk oproepsysteem voor reanimatie: HartslagNu. Burgerhulpverleners die zijn aangesloten bij het systeem kunnen nu overal in Nederland worden opgeroepen bij een 112-melding van een hartstilstand. Waar ze ook zijn. Nederland is hiermee het eerste land ter wereld dat op deze schaal burgers alarmeert om het slachtoffer van een hartstilstand te hulp te schieten.

Het nieuwe HartslagNu is een samenvoeging van twee oproepsystemen, HartveiligWonen en HartslagNu, die ieder een deel van ons land bedienden. Voorheen was inzet van burgerhulpverleners bij een hartstilstand niet mogelijk als de burgerhulpverlener zich bevond buiten de regio waar hij of zij was aangemeld.

Alle ambulancemeldkamers aangesloten

Inmiddels zijn alle ambulancemeldkamers in Nederland aangesloten op het nieuwe systeem. Zodra bij registratie van een 112-melding het vermoeden van een hartstilstand ontstaat, verstuurt het systeem automatisch een oproep naar burgerhulpverleners in de nabije omgeving van het slachtoffer. Zij krijgen via hun mobiel de opdracht te reanimeren of de dichtstbijzijnde AED te halen die bekend is bij het oproepsysteem. De centralist van de meldkamer kan deze oproep alsnog tijdens het verdere gesprek met de melder annuleren. Zijn er voldoende burgerhulpverleners die op de melding reageren, dan krijgen de opgeroepen burgerhulpverleners die nog niet hebben gereageerd automatisch een annuleringsbericht.

Lancering van één nieuwe app

Het nieuwe HartslagNu lanceert direct een nieuwe app waarmee ze burgerhulpverleners overal in Nederland kan alarmeren. Zij ontvangen bij een hartstilstand in hun buurt een pushbericht met een oproep om direct naar het slachtoffer te gaan of eerst de dichtstbijzijnde AED te halen die bekend is bij het oproepsysteem. De app is voor iedereen te downloaden in de App Store en Google Play Store. Burgerhulpverleners die nog niet zijn overgestapt naar de app, worden gealarmeerd via sms.

6-minutenzone dichterbij

In een 6-minutenzone wordt het slachtoffer van een hartstilstand binnen zes minuten gereanimeerd en gedefibrilleerd. Reanimatie en de inzet van een AED binnen de eerste zes minuten biedt de grootste kans op overleving. In een situatie waarin elke minuut telt, kunnen de burgerhulpverleners van HartslagNu snel ter plaatse zijn. Zo kan de hulpverlening al starten terwijl de ambulance nog onderweg is en heeft het slachtoffer de beste overlevingskans.

Reanimeren leren?

Wil je ook iemand kunnen helpen in nood, geef je dan op voor een reanimatietraining!

Partijen bundelen krachten

HartslagNu is tot stand gekomen in een samenwerking tussen de Hartstichting, het Rode Kruis, Stan (voorheen HartveiligWonen) en HartslagNu. De samenwerking is mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport. Alle ambulancediensten in Nederland hebben zich aan HartslagNu verbonden.

Over HartslagNu

HartslagNu is hét landelijk alarmeringssysteem bij reanimatie in Nederland. Bij een 112-melding van een hartstilstand alarmeert het systeem automatisch burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer die direct hulp kunnen verlenen: starten met reanimeren en zo snel mogelijk de dichtstbijzijnde AED inzetten. Zo draagt het systeem bij aan een grotere overlevingskans bij een hartstilstand. HartslagNu is een samenwerkingsverband van de Hartstichting, het Rode Kruis, Stan en de Regionale Ambulancevoorzieningen.

Bron: www.ambulancezorg.nl

Dufor geeft haar werknemers een AED cadeau!

Een goeie fles wijn, een gezellig etentje of zelfs een weekendje weg. Er zijn tal van manieren om als bedrijf een jubileum te vieren, maar bij het bedrijf DuFor in Zevenaar luisteren ze het 10-jarig bestaan wel op een heel bijzondere manier op. Alle werknemers krijgen daar namelijk een AED cadeau. ‘Ze mogen zelf weten waar ze hem op gaan hangen.’

Directeur Arjen van Kempen was op zoek naar een passend cadeau voor zijn personeel. Nadat hij met zijn medewerkers een AED-cursus volgde, kwam hij op het idee. ‘Eigenlijk wist ik direct; ‘dit is het mooiste geschenk dat ik ze kan geven’. Dus toen ben ik met Jan Lankwarden (de opleider die de cursus verzorgde) in gesprek gegaan om te kijken of ik er 40 kon aanschaffen’, zegt Van Kempen. Het bedrijf heeft een vestiging in Emmen en in Zevenaar. In Emmen zijn de levensreddende apparaten vorige week aan het personeel uitgedeeld. De overige 21 AED’s, in Zevenaar, volgen deze week.

Emoties bij cadeau

Een van de medewerkers die een AED ontvangt is Elsa Wanders. Zij raakte bijna geëmotioneerd door de gift van haar directeur. ‘Ik kon het eigenlijk niet geloven. Het is een prachtig cadeau, ik voel me hierdoor heel erg gewaardeerd’, vertelt ze. Bij Elsa in de straat hangt op 200 meter al een AED maar dat betekent niet dat ze er geen goede bestemming voor heeft. Integendeel. ‘Mijn vader is hartpatiënt dus ik hang ‘m bij mijn ouders op. Voor hem kan het van levensbelang zijn.’

tekst gaat verder onder video

Prijskaartje

Gesterkt door de positieve en soms geëmotioneerde reacties van zijn medewerkers, hoopt Van Kempen dat andere werkgevers zijn voorbeeld zullen gaan volgen. ‘Toen wij die uitleg kregen tijdens de cursus merk je pas wat zo’n apparaat voor een verschil kan maken. We hadden er hier al één hangen, maar eigenlijk moeten ze nog op veel meer plekken beschikbaar zijn.’

Wil je ook een leven kunnen redden met een AED? Neem dan even contact met ons op via info@escape-opleidingen.nl.

Bron: www.omroepgelderland.nl

Brandveilig kamperen

Helaas zitten ongelukken vaak in een klein hoekje. Bijvoorbeeld tijdens het barbecueën, een vuurtje stoken of bij het gebruik van gas of elektriciteit.
Voordat u het weet, heeft u er zelf mee te maken. In huis heb je misschien al een goed vluchtplan, rookmelder(s) en een blusdeken. Ook als je gaat kamperen is het belangrijk om brandveiligheid in de gaten te houden.

Veilig stroomverbruik
Ook tijdens het kamperen maken we vaak gebruik van een koelkast of koffiezetapparaat. Van dit soort huishoudelijke artikelen bestaan speciale campingversies met een laag stroomverbruik. Daarnaast zijn er ook omvormers en accu’s op de markt, waarmee je het stroomverbruik in je caravan op een veilig niveau houdt. Controleer ook de bedrading van je apparaten om het risico op brand te verkleinen.

CEE-aansluiting
De spanningswaarden in een caravan zijn 220 volt en 12 volt. Wil je een aansluiting van een caravan op een 220-voltinstallatie, gebruik dan de blauwe, spatwaterdichte CEE-stekker, een neopreenkabel van maximaal twintig meter lang en rol de kabel altijd helemaal af. Zo voorkom je warmteontwikkeling en daarmee kortsluiting. Heeft je caravan geen CEE-aansluiting? Dan is het raadzaam om een aardlekschakelaar te plaatsen. Zorg er ook voor dat de metalen delen van de caravan (wanden, chassis, aanrechtblad) geaard zijn.

Voorkom een koolmonoxidevergiftiging
Breng je tijd binnen in de caravan door, pas dan op met het kacheltje dat je misschien hebt meegenomen. Een kachel die kerosine of gas verbrandt in combinatie met weinig ventilatie kan een koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. Een elektrische kachel vormt een minder groot gevaar voor CO-vergiftiging dan kachels die brandstoffen verbranden. Hang altijd een CO-melder in de caravan, zodat je op tijd gewaarschuwd wordt voor een eventuele koolmonoxidevergiftiging.

Opeens toch brand tijdens kamperen! Wat nu?

 • Probeer de brand zelf te blussen. Lukt dat niet of bij twijfel: bel 1-1-2
 • Meld de brand bij receptie of portier
 • Verwijder gasflessen uit de omgeving
 • Waarschuw andere campinggasten
 • Zorg voor een vrije aanrijroute
 • Geef de brandweer informatie over eventuele slachtoffers en over hoe de brand is ontstaan

Meer weten? Lees hier de folder van de brandweer over een brandveilige vakantie. Thuis, op de camping of op de boot.

Reanimeren, zou jij hier aan beginnen?

Wat is er de afgelopen 25 jaar bereikt als het gaat om slachtoffers van een circulatiestilstand? Maar ook wat zijn de verwachtingen voor de komende 10 jaar. En wat moeten we doen om een nog hogere overleving te realiseren bij een reanimatie.

 

De NRR (Nederlandse Reanimatieraad) is opgericht in 1993 als overlegorgaan van de Nederlandse Hartstichting, het Nederlandse Rode Kruis, Het Oranje Kruis en de vereniging van Artsen (VVAA). Afgevaardigden uit deze organisaties vormen gezamenlijk met een onafhankelijk voorzitter en de voorzitter van de Wetenschappelijk Raad het bestuur van de stichting. Het bestuur wordt geadviseerd door de Wetenschappelijk Raad. Voor het uitvoerend werk heeft de stichting een beperkt aantal beroepskrachten beschikbaar onder leiding van een Ambtelijk Secretaris.

Wist je dat jaarlijks rond de 16.000 mensen een hartstilstand krijgen.
Gemiddeld 300 mensen per week buiten het ziekenhuis een hartstilstand krijgen.

En:

Dat de overlevingskansen bij vroegtijdige reanimatie 15 tot 20% zijn.

15 tot 20% is natuurlijk beter dan geen kans. Maar toch… kijk je naar dat percentage, dan weet je dat 80 tot 85% dus overlijdt aan de gevolgen van een hartstilstand, zelfs na reanimatie. Dat cijfer is heel erg verdrietig.

Is er een AED in de buurt en gebruikt een omstander deze binnen een paar minuten, dan stijgt de overlevingskans tot wel 70%.

70%, dat is een heel ander cijfer!

Doordat je een AED gebruikt, kun je ook blijvende schade voorkomen. Na geslaagde reanimaties herstelt 90% volledig.

Daarom blijven we benadrukken hoe belangrijk het is dat er zoveel mogelijk AED’s in Nederland komen. In bedrijven, openbare ruimtes, scholen, sportgelegenheden, supermarkten etc. Hoe meer AED’s, hoe meer mensen een hartstilstand overleven en hiervan goed herstellen. Heb je een AED? Registreer deze dan of controleer of de openingtijden goed zijn.

Wil jij ons helpen bij onze missie? Ben jij degene die binnen jouw organisatie de beslissing mag nemen om een AED aan te schaffen? Doe dat dan. Voor € 0,80 per dag lease je al een AED.

Ben jij niet degene die een AED kan aanschaffen voor het bedrijf waar je werkt maar heb je wel letterlijk hart voor de zaak en voor alle mensen in de buurt van het bedrijf (want ook zij hebben er baat bij dat bedrijven AED’s hebben!)? Zet onze missie dan voort en overtuig mensen ervan dat een AED aanschaffen geen zinloze investering is.

Twijfel je nog? Maak dan eens een afspraak voor een vrijblijvende demo.

Telefoonnummer: 085 – 77 35 222

E-mail: info@escape-opleidingen.nl

Bron: Nederlandse Hartstichting

 

Escape Opleidingen twijfelt nog… Onze conditie laat wat de wensen over

Beweging is enorm belangrijk voor zowel fysieke als mentale gezondheid. Een optimale conditie van lichaam en geest leidt tot de beste prestaties. Zaak dus om de werkvloer in beweging te krijgen. Maar hoe doe je dat?

Stichting HDKT heeft een geweldig initatief:

Op 2e Pinksterdag, maandag 21 mei 2018, vindt de Ooyse Landloop plaats.  De route loopt door het prachtige buitengebied van Oud-Zevenaar en Ooy.

Het is een hardloopwedstrijd met de volgende afstanden: 10.00 uur de 5 km vanaf leeftijd 12+ 10.45 uur de 500 meter voor kinderen 4 t/m 6 jaar 11.00 uur de 1000 meter voor kinderen 7 t/m 12 jaar 11.45 uur de 10 km vanaf de leeftijd 12+.

WIL JE MEER VOLDOENING HALEN UIT JE SPORTIEVE PRESTATIE?

Laat je dan sponsoren voor HDKT!
Zo help je niet alleen jezelf over de finish, maar help je ook mee in de strijd tegen Sarcomen. Jouw bijdrage is keihard nodig en meer dan welkom.

Escape Opleidingen draagt Stichting HDKT een warm hart toe. Honder-Duizend-keer-een-Tientje zet zich in om meer voorlichting over en onderzoek mogelijk te maken naar Sarcomen. Dit zijn zeer agressieve kwaadaardige tumoren, omdat ze zo zeldzaam zijn is er geen geld om onderzoek te financieren. Ook als bedrijf kan je uiteraard iets betekenen:

BUSINESSRUN….

Stichting HDKT biedt bedrijven de kans om met ‘bedrijventeams’ mee te doen aan de Ooyse Landloop. Inschrijven kan voor een 5 km en voor een 10 km parcours.

Waarom doet je bedrijf mee?

 • Je draagt bij aan de gezondheid van je medewerkers en zij zijn/worden actief;
 • De bedrijvenloop is ideaal als teambuilding;
 • Je bent betrokken en staat midden in de samenleving;
 • Je bent actief betrokken bij maatschappelijke kwesties (MVO);
 • Je straalt een sportief imago uit.

 

Het gezamenlijk sporten zorgt voor een versterkt groepsgevoel. Collega’s trekken elkaar over de streep om tóch die sportschoenen weer aan te doen.

Uiteraard hebben ze ook aan de veiligheid gedacht, EHBO Vereniging Zevenaar is aanwezig om eerst hulp te verlenen.

We hopen dat Stichting HDKT maar veel tientjes op mag halen, zodat er veel onderzoek gedaan kan worden naar sarcomen!

Voor meer informatie: https://www.hdkt.nl/acties/ooyse-landloop-2018/

Aantal dodelijke ongelukken op bouwplaatsen stijgt

Het aantal ongelukken in de bouw waarbij iemand om het leven is gekomen, is de laatste twee jaar verdubbeld, dit blijkt uit cijfers van de Inspectie SZW. Vorig jaar kwamen in Nederland 20 bouwvakkers om het leven. In 2016 waren dat er nog 16 en het jaar daarvoor 9.

De toename komt vooral doordat er veel meer onderaannemers, zzp’ers, buitenlandse krachten en niet-gekwalificeerd personeel op de bouwplaatsen werken en dat leidt tot onveilige situaties. “Voorheen was er altijd één grote aannemer met één veiligheidscoördinator, maar tegenwoordig is er een totaal andere situatie en dat leidt tot grote problemen”, zegt woordvoerder Paul van der Burg van de Inspectie.

Word bewust veilig en maak nu een afspraak om je VCA te halen!

“De bouwsector steekt met het aantal dodelijke ongelukken met kop en schouders boven de andere sectoren uit. Dertig procent van alle dodelijke bedrijfsongevallen in de afgelopen acht jaar vielen er in de bouw. Dit zijn dus 162 doden dodelijke bedrijfsongelukken.”

Meer bouwprojecten

Ook volgens vakbond FNV Bouw zijn de ongelukken het gevolg van hoe de bouw tegenwoordig is georganiseerd. “Het stikt van de onderaannemers en gedeelde taken op de bouwplaats”, zegt een woordvoerder in De Telegraaf. “Via ons meldpunt komen er nog steeds klachten binnen over onregelmatigheden rond steigerbouw, het gebruik van apparatuur en niet-gekwalificeerd personeel.”

Brancheorganisatie Bouwend Nederland en ook de vakbonden doen er alles aan om de veiligheid te verbeteren, zegt de inspectie. “Er wordt natuurlijk ook weer veel meer gebouwd dan tijdens de crisis. Het aantal van 20 doden ligt nog steeds lager dan tijdens de crisis. Zo verongelukten in 2010 nog 24 bouwvakkers op hun werk en in 2013 waren dat er 25. En toen werd er echt minder gebouwd”, zegt Van der Burg. “Het aantal van 9 doden in 2015 is tot nu toe de gunstige uitzondering.”

Kleine fouten hebben vaak grote gevolgen

Op dit moment wordt gepraat over een nieuwe cao voor de bouw. “Veiligheid vormt voor ons een belangrijk speerpunt. We moeten zorgen dat werknemers elkaar verstaan”, zegt FNV Bouw.

Bouwend Nederland vindt twintig doden ook veel te veel. “We streven naar nul doden, maar de bouw is een moeilijke sector wat dat betreft”, zegt woordvoerder Theo Scholte. “Er gelden veel veiligheidsmaatregelen, maar geen bouwplaats is gelijk en kleine dingen die fout gaan, kunnen grote gevolgen hebben. Als een bouwvakker op een steiger alleen al zijn hamer laat vallen, kan dat goed mis gaan.”

Ben jij degene die het behalen van je VCA al een tijdje uitstelt en zou je blij zijn als je het ‘ding’ in je zak hebt zitten?

Bel dan nu met 085 – 77  31  750 of stuur een mailtje of chatbericht via onze Facebookpagina. Voor een extra shotje motivatie kun je natuurlijk ook een vriend of collega meenemen.

Wij beloven niet alleen dat we je er die dag doorheen slepen maar ook dat je 100% gegarandeerd je diploma haalt.

Echt geen zin in een praktijkdag?

Dan kun je ook online leren en een proefexamen doen. Dan hoef je alleen nog maar op pad voor het examen. Online je VCA Basis of VCA Vol halen kan al vanaf € 98,-.

Zien we je snel?

Bron:https://nos.nl

Zes minuten om het verschil te maken

Afgelopen kerstdagen stond het leven van Karin (48) ineens op z’n kop. Niet dat ze er iets van heeft gemerkt, haar hart hield er gewoon mee op. Het gebeurde op zaterdagochtend 23 december vlak voordat zij en haar partner Bas (54) kerstinkopen zouden gaan doen. Bas zat nog met een kopje koffie aan de ontbijttafel toen hij een harde bonk hoorde. Hij vond Karin levenloos en onherkenbaar grijs naast het toilet.

1200 pix BHV bank .png
Simone, Karin en Bas praten over wat er gebeurde vlak voor kerst 2017.

Paniek

Heel even voelde Bas de paniek opkomen maar in een mum van tijd ging de knop om. ’06-11, 911, oh nee, 112 moet ik bellen,’ schoot door hem heen. De stem aan de andere kant van de lijn nam onmiddellijk de leiding: wat is het adres, ademt ze nog, voel je een pols, nee niks. Nu twee keer beademen, hartmassage, twee handen op het borstbeen, zet de voordeur open. ‘Toen wist ik het even niet meer,’ zegt Bas, ‘ik geloof dat ik heel onaardig ben geweest tegen de telefoniste want de voordeur zat nog op slot en m’n sleutels lagen boven. Ik was Karin aan het reanimeren op de vloer van de hal, hoe kon ik nou weglopen?’

1200 pix_Rita_Stegeman_04.png
Rita werkt als verpleegkundig centralist in de meldkamer ambulancezorg.

112

‘Dat maken we vaker mee,’ zegt Rita (55) die als verpleegkundig centralist werkt in de meldkamer ambulancezorg. Hier komen alle 112-oproepen uit de regio Haaglanden binnen. ‘Mensen die 112 bellen zijn erg bezorgd over het slachtoffer en kunnen in paniek zijn. Dan komt er wel eens wat kribbigs of ronduit onaardigs voorbij. Dat maakt ons niks uit, wij begrijpen dat en het lukt meestal goed om met de beller samen te werken tot de ambulance komt. Daar zijn we in getraind. Bel ons gerust, je kunt het nooit verkeerd doen, wij helpen je. Alleen niks doen is verkeerd, dan zijn alle kansen verkeken.’

1200 pix_Rita_Stegeman_05.png
Met één handeling kan een centralist het burgerhulpverleningsnetwerk inschakelen.

Burgerhulpverlening

Toen Bas die bewuste ochtend 112 belde, werd een kettingreactie in gang gezet. Met één handeling heeft de centralist onder andere het burgerhulpverleningsnetwerk ingeschakeld. Daardoor kreeg Simone (44) een appje met het verzoek om naar een adres twee straten verderop te gaan. ‘Het zou toch niet waar zijn, daar wonen Karin en Bas! Bij aankomst zag ik Karin in het halletje liggen, Bas was haar aan het reanimeren. Een buurman kwam ook aangelopen en nam de hartmassage over, een buurvrouw nam de beademing voor haar rekening. Ik heb Bas opgevangen die zo ongeveer door z’n knieën zakte van de spanning. En ik heb de AED aangesloten die door de politie werd gebracht. Die shocks zijn heftig om te zien, zelfs voor mij als verpleegkundige. Ik vond het heel bijzonder hoe een toevallige groep mensen spontaan een team vormden, het liep echt op rolletjes.’

Zes minuten

‘Ook dat zien we bijna altijd gebeuren’, zegt Rita. ‘Familie, buren, burgerhulpverleners, voorbijgangers, er ontstaat als vanzelf een samenwerking. De centralist vraagt wie er zijn en geeft iedereen een taak. Als iemand met een hartstilstand binnen zes minuten geholpen wordt, is de kans het grootst dat het slachtoffer er weer goed uitkomt.’ In de afgelopen vijf jaar is samen met de burgerhulpverleners de overlevingskans van mensen met een hartstilstand verhoogd naar 23%.

1200 pix dankbaar_Karin_Plugge_07.png
Karin en Bas zijn iedereen die heeft geholpen intens dankbaar.

Dankbaar

Op woensdag 27 december werd Karin zich pas bewust dat ze in het ziekenhuis lag. ‘Het laatste dat ik wist is dat we boodschappen gingen doen. Ik had geen idee wat ik in dat ziekenhuisbed deed.’ Bas vult aan: ‘op zaterdag was de prognose nog gitzwart. Karin had wel tien schokken met de AED gekregen en toen ze op de Intensive Care aankwam, waarschuwde de cardioloog mij dat ik nergens op moest rekenen. Om negen uur ‘s avonds ben ik volledig uitgeput naar huis gegaan, maar om elf uur werd ik gebeld door de verpleging dat Karin rechtop in bed zat te kletsen.’ ‘Ja, daar weet ik niks meer van, ik ben vier dagen kwijt’, licht Karin toe. ‘Ik geloof dat iedereen toen weer hoop kreeg op een goede afloop.

 

We zijn ruim twee maanden verder en ik ben zo goed als de oude. Er waren geen signalen vooraf, die hartstilstand kwam uit het niets. En toch ben ik nu hartpatiënt met een ICD pacemaker, voor het geval dat…’. Karin en Bas zijn iedereen die heeft geholpen intens dankbaar. Dankbaar voor het verschil dat ze in die eerste zes minuten en daarna hebben gemaakt.

Wist je dat…

 • … als iemand met een hartstilstand binnen zes minuten gereanimeerd wordt, de kans op overleven meer dan verdubbelt?
 • … AED’s ook kunnen worden aangemeld bij het burgerhulpverleningsnetwerk zodat de meldkamer kan doorgeven waar de dichtstbijzijnde AED opgehaald kan worden?
Bron: https://editie070.denhaag.nl/nl

Kinderwijsheid!

Als inleiding van een nieuwsitem over een tekort aan AED-apparaten worden kinderen gevraagd wat ze van het apparaat weten. Het gaat best goed, tot de afkorting moet worden uitgelegd.

Wil je je kinderen uitleggen wat een AED is? Wij hebben het voor je vertaald naar kindertaal. Lees maar:

Iedereen heeft een hart, dit is belangrijk onderdeel van ons lichaam. Het zorgt ervoor dat bloed rond gepompt word. Ons hart “klopt” altijd in een vast ritme: Boem Boem, Boem Boem… als we gaan rennen hebben onze spieren meer bloed nodig. Dan klopt het sneller.

Het kan gebeuren dat een hart in de problemen komt en slecht het bloed rond pompt. Je kunt het vergelijken met een orkest dat altijd het zelfde deuntje speelt en opeens iemand iets anders gaat spelen waardoor het hele orkest ontregeld is. Het is chaos! Dit kan ook in iemands hart gebeuren, het trilt dan en weet niet zo goed hoe het moet kloppen. Door een stroomstootje te geven met een AED schrikt het hart en kan het weer gaan kloppen. Het orkest speelt dan weer het ouderwetse deuntje als altijd.. boem boem, boem boem…

In een ambulance zit ook een AED, maar die moet eerst naar iemand toe rijden. Dit kan soms lang duren. Daarom hangen er nu op verschillende plekken een AED, zodat mensen die problemen hebben met het hart meteen geholpen kunnen worden.

Zie je iemand op de grond vallen en niet meer op staan? Roep dan altijd om hulp!

Nog even in het kort: Wat is een AED?

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.

Wat doet een AED?

Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Dit heet ventrikelfibrilleren. Een AED is dan nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten noemen we defibrilleren.

AED bedienen

Een AED bevat 2 elektroden die je op de borstkas van het slachtoffer moet plakken. Als dat gebeurd is analyseert de AED het hartritme en je krijgt precies te horen wat je moet doen: doorgaan met reanimeren of op de knop drukken om een schok toe te dienen.

De AED geeft geen schokopdracht als het hart echt stil staat of als iemand bewusteloos is, maar het hart goed functioneert.

Wil je een AED aanschaffen voor een aantrekkelijke prijs maar ook verzekerd zijn van een goede kwaliteit? Dan ben je bij Zoll en dus bij ons als leverancier aan het juiste adres. Je kunt bij ons kiezen tussen een leaseconstructie waarbij de AED na de looptijd van jou is, of door de AED te kopen via onze webshop.

Ik wil een AED kopen

Ik lease liever een AED

123

Ja, ik wil een cursus doen!

Iedereen leert anders. Doe jij liever een zelfstudie? Of heb jij het meest baat bij een goede uitleg tijdens een praktijkdag? Of combineer je het liefst een stukje zelfstudie met een praktijkgedeelte? Dat kan bij ons.