• +085 - 77 35 222
  • info@escape-opleidingen.nl

Veel gestelde vragen AED

Meest gestelde vragen over AED

Wij krijgen regelmatig vragen over een AED. Daarom hebben we de meest gestelde vragen op een rij gezet. Zit die van jou er niet tussen? Bel ons dan op telefoonnummer: 085 – 77 35 222 of mail naar info@escape-opleidingen.nl

Waarom heb ik een AED nodig?

We hopen dat je nooit een AED nodig hebt. Een AED is namelijk een schokapparaat (elektrisch stroomstootje) dat je hart weer in het juiste ritme kan laten kloppen als je een hartstilstand hebt. Een AED verhoogt de overlevingskans bij een hartstilstand tot wel 70% als je er op tijd bij bent. Meer weten? Lees dan dit artikel.

Mag iedereen een AED bedienen?

Ja, iedereen mag een AED bedienen. Heb je zelf een AED? Dan raden wij zeker aan om je te laten voorlichten over het gebruik van een AED. Verplicht is het niet: ook niet-getrainde personen mogen een AED gebruiken. Weet je niet precies wat je moet doen en wil je wel helpen? Bel dan direct 112, de 112-centralist geeft je dan opdrachten om de AED aan te sluiten en hartmassage te starten als dat nodig is.

Kan ik een AED gebruiken zonder gevaar?

AED’s voor publiek gebruik zijn altijd veilig. Deze AED’s kunnen alleen maar een schok geven als het hart van de patiënt geen bloed meer rondpompt. Bij een gezond hartritme kun je met een AED dus ook geen schok afgeven.

Hoe werkt een AED?

Een AED meet het hartritme en activeert pas het schokmechanisme wanneer nodig. Dat betekent dat je alleen maar een schok kan toedienen als het hart geen bloed rondpompt.

Wanneer iemand een complete hartstilstand heeft (asystolie) dan heeft een schok geen zin en kun je ook geen schok geven. Dit is meestal het geval als er geen getuige was van de hartstilstand en de hartritmestoornis zelf ook is uitgedoofd.

Zijn hartmassage en beademen altijd nodig?

Nee, dat hoeft niet als de AED binnen handbereik is. Je belt eerst 112 en controleert de ademhaling. Zodra er geen normale ademhaling is dan zet je de AED aan en volg je de gesproken opdrachten van de AED en de 112-centralist.

Na wel of geen schok geeft de AED de opdracht om te starten met reanimeren.
Wanneer je binnen 3 minuten defibrilleert dan kan in eenderde van de gevallen een schok genoeg zijn om weer bij kennis te komen.
Komt iemand niet bij kennis na wel of geen schok dan start je met hartmassage.

Wat is de overlevingskans bij het gebruik van een AED?

Bij het gebruik van een AED kan de overlevingskans oplopen tot 70%.

Statistiek gebruik AED

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat moet ik doen nadat de AED is gebruikt?

Neem na gebruik contact met ons op en wij helpen u verder. Op verzoek kunnen wij bijvoorbeeld de gegevens van de reanimatie naar de behandelend arts doorsturen.

Wat is Real CPR Help?

Real CPR Help® technologie is door ZOLL® ontwikkeld en ingebouwd in al de defibrillators van ZOLL. Het geeft de hulpverlener realtime feedback over het tempo en de diepte van borstcompressies tijdens reanimatie. Er is klinisch bewezen dat deze technologie de kwaliteit van reanimatie die aan slachtoffers van een hartstilstand wordt geleverd met 277% verbetert.

Hoe lang gaan de batterijen mee?

De batterijen die met de AED Plus worden meegeleverd gaan tot 5 jaar mee in standby-modus en kunnen tot 300-400 schokken leveren of 13 uur continue bewaking. Wanneer u gewaarschuwd wordt dat de batterij bijna leeg is, heeft het apparaat nog genoeg energie om minstens 9 schokken toe te dienen.

Hoe lang gaan de elektroden mee en zijn ze herbruikbaar?

De met het AED Plus-apparaat meegeleverde CPR-D-padz elektroden hebben een houdbaarheidsduur van 5 jaar en zijn ontworpen om slechts één keer gebruikt te worden.

Is het moeilijk en duur om de AED te onderhouden?

De AED Plus heeft de laagste eigendomskosten over een periode van 10 jaar. Tenzij het apparaat gebruikt wordt, hoeft er tot 5 jaar lang niets te worden vervangen of aangeschaft. De AED Plus voert ook regelmatig een automatische zelftest uit om de gereedheid van het apparaat te verzekeren. Als het apparaat een fout detecteert of als de batterij/elektrode vervangen moet worden, zal het indicatievenster een rood kruis weergeven en klinkt er een pieptoon met tussenpozen.

De AED Plus is niet de goedkoopste op de markt. Waarom kiezen voor dit apparaat?

Er zijn goedkopere apparaten op de markt, maar deze bieden niet dezelfde begeleidende reanimatie-ondersteuning als de AED Plus. U moet zich dus de vraag stellen of hoogwaardige reanimatie belangrijk is voor de overleving van een patiënt met een hartstilstand? Hoeveel vertrouwen hebben u en uw medewerkers erin dat er in een stressvolle situatie consistente en hoogwaardige reanimatie gedurende een lange periode geleverd kan worden? Voor het leveren van hoogwaardige reanimatie heeft u de AED Plus nodig. Geen enkel ander apparaat op de markt kan dit ondersteuningsniveau leveren.

Kan ik aansprakelijk worden gesteld?

Er is op dit moment geen wet in Nederland die een hulpverlenende omstander beschermt in geval van een hartstilstand. Het tegenovergestelde is waar, de wet moedigt omstanders aan om te handelen naar beste vermogen volgens de regels van de wet van 2007. Indien een slachtoffer bewusteloos is en niet meer ademt, mag iedereen reanimatie toepassen. Tot op heden is er geen melding gemaakt van rechtszaken tegen hulpverlenende omstanders.

Mogen AED’s alleen gebruikt te worden door medische professionals?

AED’s zijn specifiek ontworpen met het oog op onervaren hulpverleners. De AED Plus bevat grafische, afleesbare en hoorbare berichten om hen door de keten van overleving te begeleiden en te helpen bij het uitvoeren van hoogwaardige reanimatie en het toedienen van een schok waar nodig. Als er geen schok wordt geadviseerd, is reanimatie van cruciaal belang om zuurstofrijk bloed door het lichaam naar de vitale organen te pompen totdat de ambulance komt en overneemt.

Wilt u wel een AED maar niet in een keer het hele bedrag betalen? Dan kun je al voor € 0,80 per dag een AED leasen

Ja, ik wil een cursus doen!

Iedereen leert anders. Doe jij liever een zelfstudie? Of heb jij het meest baat bij een goede uitleg tijdens een praktijkdag? Of combineer je het liefst een stukje zelfstudie met een praktijkgedeelte? Dat kan bij ons.