• +085 - 77 35 222
  • info@escape-opleidingen.nl

Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen over BHV

Is BHV verplicht?
Ja, je bent verplicht om de BHV binnen jouw organisatie te regelen. De enige uitzondering is hierop is als je Z(Z)P’er bent en er geen bezoekers bij jou langs komen. In alle andere gevallen heb je een verantwoordelijkheid om te nemen.

Hoeveel BHV’ers moet een bedrijf hebben?
Voor het aantal BHV’ers zijn geen wettelijke minimum eisen vastgesteld. Dit kan bij elk bedrijf verschillend zijn, uit de risico-analyse blijkt hoe groot de BHV behoefte is. Er zijn wel richtlijnen voor. Bij kleine winkels kan bijvoorbeeld de winkelier de enige BHV’er zijn die zijn klanten eenvoudig naar buiten kan leiden. Op een kantoorafdeling kan, als iedereen zelfredzaam is, het genoeg zijn alleen te ontruimen. Bij mindere zelfredzaamheid en in bijzondere situaties of risico’s, zal het aantal BHV’ers groter moeten zijn.

Welke BHV cursus moet mijn BHV’er hebben?
In veel gevallen is het aan te raden een basis BHV cursus te volgen. Dit is echter geen verplichte standaarcursus. Uit de risico-analyse kan namelijk blijken dat bijvoorbeeld niet alle BHV’ers alles hoeven te kunnen. Ook kunnen er specifieke eisen zijn, afhankelijk van het soort bedrijf of de afdeling. Denk bijvoorbeeld aan treinstations, laboratoria, instellingen voor mensen met een beperking, etc. Wij helpen u graag met het kijken naar een passende (maatwerk) BHV cursus.

Hoe ziet een BHV trainingsdag er uit?
De BHV cursusdagen worden verdeeld in een theorie gedeelte en een praktijk gedeelte. Tijdens het theoretische deel van de cursus wordt de cursisten belangrijke kennis bijgebracht over bedrijfshulpverlening. Wanneer de theorie behandeld is wordt het geleerde in de praktijk gebracht. Onze trainingslocaties zijn zo uitgerust dat er verschillende scenario’s nagespeeld kunnen worden. Zo kan de praktijk op een zo realistisch mogelijk manier worden nagebootst en worden de cursisten optimaal voorbereid op noodsituaties.

Terug naar boven


Veel gestelde vragen over AED

Waarom heb ik een AED nodig?

We hopen dat je nooit een AED nodig hebt. Een AED is namelijk een schokapparaat (elektrisch stroomstootje) dat je hart weer in het juiste ritme kan laten kloppen als je een hartstilstand hebt. Een AED verhoogt de overlevingskans bij een hartstilstand tot wel 70% als je er op tijd bij bent. Meer weten? Lees dan dit artikel.

Mag iedereen een AED bedienen?

Ja, iedereen mag een AED bedienen. Heb je zelf een AED? Dan raden wij zeker aan om je te laten voorlichten over het gebruik van een AED. Verplicht is het niet: ook niet-getrainde personen mogen een AED gebruiken. Weet je niet precies wat je moet doen en wil je wel helpen? Bel dan direct 112, de 112-centralist geeft je dan opdrachten om de AED aan te sluiten en hartmassage te starten als dat nodig is.

Kan ik een AED gebruiken zonder gevaar?

AED’s voor publiek gebruik zijn altijd veilig. Deze AED’s kunnen alleen maar een schok geven als het hart van de patiënt geen bloed meer rondpompt. Bij een gezond hartritme kun je met een AED dus ook geen schok afgeven.

Hoe werkt een AED?

Een AED meet het hartritme en activeert pas het schokmechanisme wanneer nodig. Dat betekent dat je alleen maar een schok kan toedienen als het hart geen bloed rondpompt.

Wanneer iemand een complete hartstilstand heeft (asystolie) dan heeft een schok geen zin en kun je ook geen schok geven. Dit is meestal het geval als er geen getuige was van de hartstilstand en de hartritmestoornis zelf ook is uitgedoofd.

Zijn hartmassage en beademen altijd nodig?

Nee, dat hoeft niet als de AED binnen handbereik is. Je belt eerst 112 en controleert de ademhaling. Zodra er geen normale ademhaling is dan zet je de AED aan en volg je de gesproken opdrachten van de AED en de 112-centralist.

Na wel of geen schok geeft de AED de opdracht om te starten met reanimeren.
Wanneer je binnen 3 minuten defibrilleert dan kan in eenderde van de gevallen een schok genoeg zijn om weer bij kennis te komen.
Komt iemand niet bij kennis na wel of geen schok dan start je met hartmassage.

Wat is de overlevingskans bij het gebruik van een AED?

Bij het gebruik van een AED kan de overlevingskans oplopen tot 70%.

Statistiek gebruik AED

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat moet ik doen nadat de AED is gebruikt?

Neem na gebruik contact met ons op en wij helpen u verder. Op verzoek kunnen wij bijvoorbeeld de gegevens van de reanimatie naar de behandelend arts doorsturen.

Wat is Real CPR Help?

Real CPR Help® technologie is door ZOLL® ontwikkeld en ingebouwd in al de defibrillators van ZOLL. Het geeft de hulpverlener realtime feedback over het tempo en de diepte van borstcompressies tijdens reanimatie. Er is klinisch bewezen dat deze technologie de kwaliteit van reanimatie die aan slachtoffers van een hartstilstand wordt geleverd met 277% verbetert.

Hoe lang gaan de batterijen mee?

De batterijen die met de AED Plus worden meegeleverd gaan tot 5 jaar mee in standby-modus en kunnen tot 300-400 schokken leveren of 13 uur continue bewaking. Wanneer u gewaarschuwd wordt dat de batterij bijna leeg is, heeft het apparaat nog genoeg energie om minstens 9 schokken toe te dienen.

Hoe lang gaan de elektroden mee en zijn ze herbruikbaar?

De met het AED Plus-apparaat meegeleverde CPR-D-padz elektroden hebben een houdbaarheidsduur van 5 jaar en zijn ontworpen om slechts één keer gebruikt te worden.

Is het moeilijk en duur om de AED te onderhouden?

De AED Plus heeft de laagste eigendomskosten over een periode van 10 jaar. Tenzij het apparaat gebruikt wordt, hoeft er tot 5 jaar lang niets te worden vervangen of aangeschaft. De AED Plus voert ook regelmatig een automatische zelftest uit om de gereedheid van het apparaat te verzekeren. Als het apparaat een fout detecteert of als de batterij/elektrode vervangen moet worden, zal het indicatievenster een rood kruis weergeven en klinkt er een pieptoon met tussenpozen.

De AED Plus is niet de goedkoopste op de markt. Waarom kiezen voor dit apparaat?

Er zijn goedkopere apparaten op de markt, maar deze bieden niet dezelfde begeleidende reanimatie-ondersteuning als de AED Plus. U moet zich dus de vraag stellen of hoogwaardige reanimatie belangrijk is voor de overleving van een patiënt met een hartstilstand? Hoeveel vertrouwen hebben u en uw medewerkers erin dat er in een stressvolle situatie consistente en hoogwaardige reanimatie gedurende een lange periode geleverd kan worden? Voor het leveren van hoogwaardige reanimatie heeft u de AED Plus nodig. Geen enkel ander apparaat op de markt kan dit ondersteuningsniveau leveren.

Kan ik aansprakelijk worden gesteld?

Er is op dit moment geen wet in Nederland die een hulpverlenende omstander beschermt in geval van een hartstilstand. Het tegenovergestelde is waar, de wet moedigt omstanders aan om te handelen naar beste vermogen volgens de regels van de wet van 2007. Indien een slachtoffer bewusteloos is en niet meer ademt, mag iedereen reanimatie toepassen. Tot op heden is er geen melding gemaakt van rechtszaken tegen hulpverlenende omstanders.

Mogen AED’s alleen gebruikt te worden door medische professionals?

AED’s zijn specifiek ontworpen met het oog op onervaren hulpverleners. De AED Plus bevat grafische, afleesbare en hoorbare berichten om hen door de keten van overleving te begeleiden en te helpen bij het uitvoeren van hoogwaardige reanimatie en het toedienen van een schok waar nodig. Als er geen schok wordt geadviseerd, is reanimatie van cruciaal belang om zuurstofrijk bloed door het lichaam naar de vitale organen te pompen totdat de ambulance komt en overneemt.

Wilt u wel een AED maar niet in een keer het hele bedrag betalen? Dan kun je al voor € 0,80 per dag een AED leasen.

Terug naar boven


Veel gestelde vragen VCA

Hoe kom ik erachter of mijn VCA diploma nog geldig is?
Dat kan via de VCA check op de website van het Centraal Diploma Register.

Waarom moet ik mijn legitimatiebewijs inleveren bij een examen?
Vanaf 1 januari 2016 is het voor iedere deelnemer aan het VCA examen verplicht om een kopie van het geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs of Nederlands rijbewijs) in te leveren. Het examenbureau mag wettelijk gezien de kopie innemen aangezien het VCA diploma een waardedocument is. Iedere deelnemer van het examen dient de kopie en het originele legitimatiebewijs bij zich te hebben tijdens het VCA examen.

Ik ben mijn pasje of certificaat kwijt. Wat nu?
Het VCA diploma is een document dat eenmalig wordt verstrekt. Ben je je diploma kwijt? Dan volstaat de vermelding in het Centraal Diploma Register VCA (CDR). Lees hier meer informatie. Een print van die gegevens vormt ook het bewijs dat je over een geldig certificaat beschikt. Het verstrekken van een duplicaat diploma is niet toegestaan.

Hoe lang is het VCA certificaat geldig?
Je VCA Certificaat is 10 jaar geldig. Nederlandse, Belgische en Duitse certificaten worden wederzijds erkend.

Is er een minimale leeftijd voor deelname aan de VCA cursus of examen?
Nee, er is geen minimale leeftijd voor de deelname aan de VCA cursus of het VCA examen.

Hoe hoog is jullie slagingspercentage?
Hoog! Wij bieden namelijk een slagingsgarantie. Slaag je niet in een keer? Dan nemen wij het herexamen voor onze rekening zodat je alsnog je diploma kunt halen. Dit kunnen wij doen doordat wij de kandidaten zodanig voorbereiden dat het bijna niet voorkomt dat iemand niet slaagt in een keer.

Moet ik eerst VCA Basis doen voordat ik VCA VOL kan doen?
Nee hoor, dat is niet nodig. Je kunt meteen je VCA VOL doen. Wist je dat in onze e-learning VCA VOL ook relevante elementen zitten uit VCA Basis?

Voor wie is VCA VOL?
VCA VOL is voor ZZP-ers en leidinggevenden.

Voor wie is VCU VIL?
VCU VIL is voor medewerkers van een uitzendbureau.

Kan ik ook examen in een ander taal doen?
Jazeker, dat kan! Bij het inschrijven kun je kiezen voor een andere taal.
VCA Basis: Nederlands, Engels, Duits, Frans, Pools, Portugees, Turks, Hongaars, Italiaans, Spaans, Roemeens en Slowaaks
VCA VOL: Nederlands, Engels, Duits en Frans

Kan ik dezelfde dag een herexamen doen als ik niet slaag?
Nee, het examen moet 24 uur van te voren worden aangemeld.

Wanneer mag ik gebruik maken van een herexamen?
Bij de opleiding inclusief cursusdag mag je gebruik maken van de e-learning ter voorbereiding. Sluit je deze met een voldoende af, dan mag je gratis herexamen doen.

Wanneer ontvang ik mijn diploma en pasje?
Het diploma en pasje worden binnen 1,5 week na het examen toegestuurd. Op de VCA examenbank kun je wel direct zien of geslaagd bent. Een printscreen hiervan is voldoende om aan te tonen dat je een VCA diploma bezit.

Kan ik ook mondeling examen doen?
Nee, dit kan per 1 januari 2016 niet meer. Voor VCA Basis kun je wel een luisterexamen doen met behulp van een koptelefoon op de computer. Voor VCA VOL is dit niet mogelijk.

Ik heb dyslexie. Hoe kan ik toch examen doen?
Je kunt een luisterexamen doen, zie de vorige vraag. Daarnaast mag u extra tijd aanvragen. Neem hiervoor contact met ons op. In de e-learning zit een voorleesfunctie, dus alle teksten kunnen voorgelezen worden.

Ik ben doof. Mag ik een doventolk meenemen?
Ja, dat mag. Tijdens het examen kun je ook gebruik maken van een gecertificeerde doventolk. Neem hiervoor contact met ons op.

Mijn vraag staat er niet bij
Neem dan contact met ons op.

Terug naar boven

Ja, ik wil een cursus doen!

Iedereen leert anders. Doe jij liever een zelfstudie? Of heb jij het meest baat bij een goede uitleg tijdens een praktijkdag? Of combineer je het liefst een stukje zelfstudie met een praktijkgedeelte? Dat kan bij ons.