• +085 - 77 35 222
  • info@escape-opleidingen.nl

Veelgestelde vragen AED

We hopen dat je nooit een AED nodig hebt. Een AED is namelijk een schokapparaat (elektrisch stroomstootje) dat je hart weer in het juiste ritme kan laten kloppen als je een hartstilstand hebt. Een AED verhoogt de overlevingskans bij een hartstilstand tot wel 70% als je er op tijd bij bent.

Ja, iedereen mag een AED bedienen. Heb je zelf een AED? Dan raden wij zeker aan om je te laten voorlichten over het gebruik van een AED.
Verplicht is het niet: ook niet-getrainde personen mogen een AED gebruiken. Weet je niet precies wat je moet doen en wil je wel helpen? Bel dan direct 112, de 112-centralist geeft je dan opdrachten om de AED aan te sluiten en hartmassage te starten als dat nodig is.

AED’s voor publiek gebruik zijn altijd veilig. Deze AED’s kunnen alleen maar een schok geven als het hart van de patiënt geen bloed meer rondpompt.
Bij een gezond hartritme kun je met een AED dus ook geen schok afgeven.

Een AED meet het hartritme en activeert pas het schokmechanisme wanneer nodig. Dat betekent dat je alleen maar een schok kan toedienen
als het hart geen bloed rondpompt. Wanneer iemand een complete hartstilstand heeft (asystolie) dan heeft een schok geen zin en kun je ook geen schok geven.
Dit is meestal het geval als er geen getuige was van de hartstilstand en de hartritmestoornis zelf ook is uitgedoofd.

Nee, dat hoeft niet als de AED binnen handbereik is. Je belt eerst 112 en controleert de ademhaling. Zodra er geen normale ademhaling is dan zet je de AED aan en volg je de gesproken opdrachten van de AED en de 112-centralist.


Na wel of geen schok geeft de AED de opdracht om te starten met reanimeren.
Wanneer je binnen 3 minuten defibrilleert dan kan in eenderde van de gevallen een schok genoeg zijn om weer bij kennis te komen.
Komt iemand niet bij kennis na wel of geen schok dan start je met hartmassage.

Bij het gebruik van een AED kan de overlevingskans oplopen tot 70%.

Neem na gebruik contact met ons op en wij helpen u verder. 

De elektroden zijn voorzien van een houdbaarheidsdatum, deze datum varieert per merk en type, en ligt tussen de 12 en 60 maanden.
Tot deze datum wordt een goede werking gegarandeerd

Ja, u kunt de AED in deze situatie veilig gebruiken omdat de stroom tussen de elektroden loopt. De elektroden moeten wel goed contact maken met de borstkas,
maak daarom voor het aansluiten de borstkas goed droog.

Het aanschaffen van een AED is best een investering, u wilt deze dan ook niet onnodig vroeg vervangen maar u wilt ook de zekerheid houden dat
de AED bij een noodsituatie probleemloos kan worden ingezet. Daarom is het advies om uw AED na 10 jaar te vervangen. 

Een AED kast voor binnen hoeft niet op stroom te worden aangesloten. Een buitenkast wel, deze is voorzien van verlichting waarvoor stroom nodig is.

Staat uw vraag er niet tussen?

Vul dan hier uw vraag in: